Wednesday, December 8, 2010

QUNUT NAZILAH buat GAZA,PALESTIN

Gambar Untuk Kesedaran


“Seorang muslim adalah saudara bagi sesama muslim ,kerana itu janganlah menganiaya,jangan membiarkannya teraniya dan janganlah menghinanya. Taqwa tempatnya disini! Sambil baginda menunjuk ke dadanya sebanyak 3 kali. Alangkah besar dosanya menghina saudara sesama muslim, setiap muslim haram menumpahkan darah saudara sesama muslim. Haram merampas haratanya dan haram mencemarkan kehormatan atau nama baiknya” (Muslim)

Tangan saya terus kaku, tidak tahu apa yang saya boleh coretkan. Setiap kali saya ingin menulis tentang PALESTIN setiap kali saya harus mengelap air mata yang terus-terusan mengalir. Mari sama-sama kita doakan keselamatan rakyat PALESTIN dengan membaca doa Qunut Nazilah ini.

Maksudnya “ Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersolat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur

Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”


Didalam Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim dinyatakan ,Rasulullah saw pernah melakukan qunut selama satu bulan untuk mendoakan pembunuh-pembunuh para sahabatnya di Bir Al-Maunah. Maka atas dasar ini kita juga harus terus-terusan mendoakan saudara kita di PALESTIN dengan qunut Nazilah ini. Boleh dilakukan dalam solat selepas ruku. “Sesungguhnya bila ingin mendoakan seseorang, Nabi Muhammad s.a.w membacakan qunut sesudah ruku” (Hr. Bukhari dan Ahmad bin Hambal daripada Abu Hurairah)

No comments: