Friday, January 6, 2012

4 Perkara Buat Hati Kita Busuk atau Busuk Hati

Gambar Sekadar Hiasan

CIRI-CIRI seseorang yg telah rosak atau telah gelap atau bahasa yg selalu kita guna "BUSUK HATI". Mereka akan rasa berita BENAR itu adalah KARUT dan berita yg BURUK itu lebih SEDAP didengar. DAN mereka akan rasa TIDAK SENANG apabila BERCERITA tentang Agama..

CIRI-CIRINYER : mereka tidak akan baca sampai habis cerita2 BAB AGAMA TAPI kalau bab Hiburan... walaupun 3 muka surat... mereka sanggup habiskan dgn tenang.

CIRI-CIRINYER JUGAK : selalu nampak yg buruk ajer kat orang lain, perkataan2 yg keluar dari mulut dia BIASANYA perkataan2 yg memburukkan orang lain. "Asal buruk ajer org lain"

CIRI-CIRINYER lagi : KALAU HATI dah gelap... Orang cerita pasal agama, dia akan cakap
"Alah... Poyolah dia ni,,, mcm bagus".

Tapi kalau Kisah-kisah GOSIP2 FITNAH2 tentang ARTIS... habis dia sebarkan dan dengar dgn penuh kusyuk dan rasa gembira dgr berita2 gosip ni.

Mari kita muhasabah diri DAN lihat adakah kita ni tergolong dalam org yg BUSUK HATI. sama2 kita doa supaya hati yg Bersih tidak ditambah dgn Bintik2 Hitam yg akan buat hati jadi GELAP, KOTOR dan BUSUK.

Petikan di bawah ini saya ambil dari sebuah KITAB FADHILAT AMAL, Fadhilat Zikir Bab 2 : Kalimah Toyyibah, Hadith 7, Muka Surat 124.


4 Perkara yg merosakkan hati manusia :

  • Berbahas dengan orang-orang jahil,
  • Melakukan banyak dosa,
  • Banyak bergaul dengan wanita yg bukan Mahram dan
  • Banyak duduk bersama orang-orang yang mati. Baginda S.A.W. ditanya, "Siapakah yg dimaksudkan dgn orang yang mati?" Jawab Baginda S.A.W. "Setiap orang kaya yg menjadi sombong kerana hartanya".Wallhualam

3 comments:

Sunah Mohammad said...

subhanallah... terima kasih atas perkongsian ni... muhasabah diri di pagi hari...

Liza @ Adzriel AB said...

biasalah.. bila hal2 yg berkenaan gossip, umpatan maka ramai je yg nak klik baca. kadang takut melihat suasana sekeliling kita yg bakal anak2 kita tempuhi nanti.

Zabid9897 said...

Kita mulakan dgn diri dan famaly... dari kecil jgn ajak anak tgk citer2 gosip... hehehhehe(",) kalau nak tgk Melodi ke fuh ker dan lain2 tu... jgn ajak anak... takpun kita pun jgn tgk.hehhehe