Wednesday, July 15, 2009

Bulan Rejab

BULAN REJAB


Pada 24 Jun 2009 (hari Rabu) kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan Allah s.w.t. Let’s overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu. 
Diriwayatkan bahwa Rasulullah s.a.w. telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bulan Rejab itu adalah bulan ALLAH s.w.t., maka:” 

1) Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH s.w.t. 

2) Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Isnin, 20 Julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa. 

3) Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH s.w.t. 

4) Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH s.w.t. akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat. 

5) Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah s.w.t… InsyaAllah. 

6) Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga.

7) Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH s.w.t. akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH s.w.t. akan menambahkan pahalanya." 

Sabda Rasulullah s.a.w. lagi:

"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wan gi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?" Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang memb ac a selawat untuk engkau dibulan Rejab i ni." 

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita:

"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah s.a.w. ke sebuah kubur, lalu Rasulullah s.a.w. berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH s.w.t. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH s.w.t., lalu ALLAH s.w.t. meringankan atas mereka." 

Sabda beliau lagi: 

"Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?" 

Sabda beliau: 

"Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH s.w.t., kecuali ALLAH s.w.t. mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun." 

***********************************************************************

No comments: