Tuesday, August 10, 2010

SaBaR dEnGan UjIaN Allah s.w.t.. iTu TaNdaNya DIA KaSiHkaN KiTa (^_^)

Setiap pasangan yg baru berkahwin PASTI mengimpikan kehadiran zuriat yg dinanti2 bersama pasangan tercinta. Apatah lagi seperti kami suami isteri sblum berkahwin dh hampir bercinta selama 8 taun okey…!! Ehhehe.. =)

TAPI ALLAH maha berkuasa ats segala2nya…stlh hampir 4 thn kami blom lg dikurniakn rezeki tuk dpt baby. Macam2 usaha kami lakukan kami nk kongsi sedikit pengalamn2 yg tlh kami lalui.. Kami beruntung dn bernasib baik sbb fmly + fmly mertua xprnh mprsoalkn ttg anak @ mmperli2 n mcm2 lg..smua bg support.. I luv u all ,,,



Sape yg prnh atau sdg lalui tika ini satu jer nk psn SABAR atas ujian yg Allah berikn kpd kita..Allah lbh tahu mana yg trbaik tuk hambanya. TAPI jgn pula kita TAK USAHA.


Yang paling sakit hati biler org tnya soalan2 yg kami anggap soalan bodoh mcm..ko ni x powe la…bile ko nk ade anak… ALLAHHUAKBAR diorg ni tak tahu ke tu semua kuasa Allah..bile Allah dh tentukan JADI..MAKA JADILAH IA. Awal2 prkahwinan saya mmg rasa sedih…xmo jumpe org + kwn2. somi yg plg byk support..dia la yg ajar saya cara mnjwb dgn soalan2 bodoh mcm tue …hahahaa..!! tq abg..selama ni byk bg sokongan.. =)



DIANTARA USAHA2 YG DILAKUKAN

1-berurut


Ehhehee…bile tringat kisah brurut nie kelakar ade seram pon ade jugak.. kaedah urut yg saya lakukn adlh utk mngenalpasti supaya kedudukan rahim betul dtmptnya..Mane2 tmpt smua kami try brurut ..ape org kata tu nk cari yg serasi...hohoho..ade 1 kisah nie ada sorg kwn nk bwk saya g burut kt klang ..Mula2 cm biasa la...urut punya urut dh hmpir 15 min settle..pastu dh siap2 pakai baju smua tetiba lak makcik nie kuarkn bks kemenyan + asap2 lagik tue...huhuhu mngelabah kiterorg biar betul makcik nie...xkn smpai berasap2 nie...pastu trus cabut time tu gak..n tobat xdtg situ lg...
Akhirnya makcik bg no phone tkg urut kt tmpt keja dia..Alhamdulillah dgn Cik Su ni bdn saya serasi n smpai skrg saya still truskn brurut dgn dia.


2-LPPKN

Masuk thn k-2 kawen ats nasihat mak ku cyg..kami pon pergi dptkn nasiht di LPPKN kt KL, Dsbbkn somi ku keja o/station susah jugak nk setkn appoinment. Tapi semuanya brjln lancar. Pada mulanya bile kita start dptkn rwtn di sini WAJIB kena pergi suami isteri oke..!! Dr akn check ke2 2 skali. Dh tau punca masalah barulah boley tau nk kn rwtm mcmmna kan? kan? Alhamdulillah kami xde masalah2 yg myebabkn xleh dpt Baby. Dr. India tu pon siap psn ni semua kuasa Allah. Jgn stress..Dr Cuma bekalkan saya ubat ksuburn shj..TAPI makan dkt 1 bln lbh je..nape? hehehe bdn saya naik + selera mkn brtmbh2 pulak...aiya..!! xleh jadik ni somi pon dh tegur. So trus stop. Saya hanya amik mknn kshtn yg dr dulu saya dh amalkn..apadia..?? smbung dbwh k..!! Rwtn di LPPKN pon kami tangguh stlh hmpir 1 thn x berjaya. Somi kata kita try blik rwtn tradisional pulak...

3-Mknn Kesihatan CNI

Rata2 smua dh tau kami mmg usahawan CNI..kn..? kn..? So kami b-2 trus amalkn produk yg disyorkn. Bukan hanya tuk nk dpt baby jer tp tuk jaga kshtn. Saya amalkan Royal Jelly yg merupakan mknn lengkap tuk wanita, Permata Suri, Ester C, dll. Somi pulak Royal Jelly+Organik+Life enzim, Ester C ... Tok maklumat lanjut sila ler brkunjung ke blog
www.produkcnisaya.blogsot.com wooookey..tq..tq..

4-Darus Shifa’

Kaedah rwtn perubatn islam yg trknl di bdr. Baru bangi. Dsbbkn mmg dh dkt ngan umah..so kami amik ksmptn tuk dptkn rwtn disini. Mula2 jumpe sorg ustaz ni dia bacakn doa dlm air mineral botol bsr tue..n suh minum tiap2 ari. Tuk makluman lanjut korg bolehla tgk kt sini…
http://darussyifa.org/

5-Menunaikan UMRAH

Stlh mcuba pelbagai usaha..akhirnya kami brtekad g menunaikn umrah pd buln mei 2010. Jgn slh anggap kami pergi Umrah bukan semata2 tuk nk dptkn Baby.Yg plg Utama nk brtaubat ats dosa2 yg kami tlh lakukan.. Moga Allah menerima Taubat kami..nk memperbaiki diri mnjadi Hamba-Nya yg sempurna..Byk pengalam yg kami spnjg berada di sana..Oh ye kami pergi dgn mak saya..br3 jer.. n ikut pakej Tabung Haji. Perasaan bila kt sana x trluah dgn kata2..Harap 1 hari nnti kami nk dok kt sana lbh lama lg. Tmpt yg sgt tenang n mndamaikn.

4- Buah Zuriat @ Buah Adam

Buah nie saya dpt info dr sorg kwn..Bila brpeluang g Madinah saya jumpe org jual buah nie..saya pon apelg mmborong byk2 niat nk bg kt kwn2 yg tgh busaha nk dptkn baby cam kami..hehe.. Buah ni mmg keras nk mngopeknye..mmg brpeluh2 n brparang ehhee..Apepon tq jugak kt somi trsyg sbb berjaya kopekn buah nie..!! nk tgk gmbr buah tu cmner..?? ha klik kt sini ek http://shw.nokia3220.fotopages.com/20154779/Buah-Zuriat-Adam.html

ALHAMDULILLAH...AKHIRNYA..

Alhamdulillah..xtrkata dgn ucapn bila dpt tahu berita gembira ni saya trus buat sujud syukur. Ikutkn blik dr Umrah mmg cik P akn dtg..Sedar xsdr saya dh lewt hmpir 1 Buln. Nk g check sndiri rase malas..yer la pngalmn2 ape yg dhrpkn xde..ntah cmne ari jumaat pg tu tnya somi nk check la ok tk? Dia kata check jer la..YES! nmpk 2 line..eh..!! betul ke ni? Cm xprcaye jer..kuar bilik air bgtau somi dulu.. nk kn kepastian lg mlm tu jugak kami g Pusrawi jumpe dr. Alhamdulillah..skrg usia kndungan saya hampir 4 bulan (7 Ogos)

Mungkin Berkat kami doa di Tempat suci mu Ya Allah...! Alhamdulillah.. (^_^)















5 comments:

Anie said...

kak faham sgt situasi tu...
masa kat kg pernah ada org cakap kak mah mandul.. tuhan jer yg tau perasaan masa tu... dalam keta dr kampung sampai kajang nangis tak benti2..masa tu juga pertama kali tgk air mata abg nizam jatuh sbb dia tak tahan tgk kak mah nangis tak sampai terisak isak

cik_ah82 said...

nak menangis baca..huhu..lain org lain dugaan yang Allah turunkan, kan..Allah xkan menguji hambanya dengan apa yang kita tak mampu tanggung..tahniah sekali lagi, ku doakan semuanya selamat..tak sabar nak bawak adib jumpa 'adik' dia..:)

~lina talib~ said...

Alhamdulillah.. :)
suka bace sampai baca 2x..hehe..

Linda the Octoberist said...

alhamdulilahhhh... good things come to those who wait. baby tu nnt musti lahir bln 12 kn? lebey kurang sama time saye lahirkan baby saye jugak lah. hehehehehe. pape pun... CONGRATS on ur pregnancy!!!

HASNORWANI ... said...

masyaalah terharunya sy bc... sungguh itulah kuasa allah..sy pasti akan cb bersabar seperti kamu..doakan sy juga dpermudhkan!